Parfum in de schijnwerpers Smoorverliefd op een geur van Ajmal: Hayaam

Smoorverliefd op een geur van Ajmal: Hayaam

04/12/17 10:46:39

door: Miguel Matos

 

Altijd als ik het geweldige team van het Dubaise huis Ajmal op parfumshows tegenkom ben ik opgetogen om te ontdekken wat het huis voor nieuws brengt, maar ook om andere wondertjes van het huis te leren kennen.  De lijn die Ajmal gewoonlijk presenteert op Esxence is Eternal by Ajmal, de niche collectie van het huis, maar om welke reden dan ook zijn de meest interessante edities wat mijn neus betreft niet de creaties die gericht zijn op de Europese en internationale markt. Ik prefereer de karakteristieke Arabische composities en in die sector is Ajmal absoluut onverslaanbaar. Vandaar dat ik ook dit jaar weer om toegang tot hun “ethnisch sjieke” geuren vroeg, en in dit artikel vertel ik over Hayaam, een geur die ik met veel plezier en zelfs fascinatie ben gaan dragen. 

Hayaam verpakking

Hayaam is een geconcentreerde parfumolie en een mengeling van essentiële oliën met geurmoleculen wat op het eerste gezicht een traditionele mukhallat lijkt. Maar dat wil niet zeggen dat deze geur gewoontjes is. Integendeel zelfs, het is heel bijzonder en zelfs ongebruikelijk. En het kost maar rond de 100 UAE, zo'n 25 euros. Ik verzeker je dat het minstens 5 keer zo duur ruikt.  En de verpakking is schitterend en opulent; Ajmal op zijn best.

“Een unisex-creatie, gericht op de zich ontwikkelende oriëntaalse parfumkenner. De top is een amalgaam van fruitige citrus met roos, zwarte bessen en pruimen, waardoor een lichtstraal wordt verkregen, sensueel gemaakt door muskusachtige en houtachtige noten. De onverwachte ontmoeting van deze beide met oudh en amber brengt een mystificerende en toch vertrouwde geur voort. Deze intense, geconcentreerde geur overspoelt je met zijn rijke, warme, houtachtige uitstraling en speelse accenten van bloemig-muskusachtige noten.” - Ajmal

Bij Ajmal betekent een bloemig-fruitig elixer iets heel dan wat we ons daarbij voorstellen in europese termen. In de Midden-Oosterse parfumwereld is fruitig-bloemig niet hetzelfde als de gesuikerde sappige watertjes die we hier in de parfiumwinkels zien voor meisjes of volwassen vrouwen die zich jonger willen voelen. In dit geval komen er altijd zwoele aspecten bij kijken, in combinatie met de alomtegenwoordige aanraking van oudh, hout en specerijen. En wees erop voorbereid dat Hayaam een verrassende basis brengt die een onverwachte wending geeft aan deze geur.

Roos

Wat ik direct kan ruiken als ik het glazen staafje naar mijn huid breng is een zeer fruitige roos. Rijk en kruidig, zoet en gul, precies zoals een goede roos kan zijn. Een pruimaroma schijnt helder, en het is alsof een druppel Poison in de vloeistof is gevallen. Er verschijnt een vleugje van rode bessen en dus is het sappige aspect prominent, hoewel we ook al iets rokerigs en zelfs teerachtigs beginnen te ruiken. Het is de oudh die doorkomt, eerst schuchter maar langzaam groeiend in protagonisme. Dit is meer een medicijnachtige oudh, niet erg animalistisch noch donker, maar het zorgt voor diepgang en interesse in de hele ontwikkeling van de geur. Na het fruitige begin wordt het geheel serieuzer, maar het behoudt een aura van fantasie, net als de boodschap die de gouden flacon weet over te brengen. 

Hayam flacon

Wat verrassend aan Hayaam is, is dat de hartnoten zacht zijn en soms geheel lijken te verdwijnen. Het zijn voornamelijk noten van roos, oudh en amber, maar gecomponeerd op een zeer subtiele manier. Totdat de verrassing begint: de geur  komt later in volle glorie weer te voorschijn. Als ik het draag wordt ik altijd na een paar uur verrast met een aanwezige en bovenaardse muskus. Zo een die, gecombineerd met een vleugje oudh, een zeer sensueel gevoel brengt. Het is een abstracte mix van basisnoten, je kunt niet precies aanwijzen wat je ruikt, maar ik lees het vooral als muskus en wat zoete, bloemige, rokerige tonen. Het is zeer expansief op dit punt en ik weet zeker dat iedereen om me heen het kan ruiken. Laatst ontving ik zelfs een SMS van een vriend die meters van me vandaan stond  en las: “je parfum stoort me, maar op een goede manier”. En het betoverde mijzelf ook; ik werd verliefd op deze geur vanwege de intense en sexy vibes. Elke keer als ik hem draag weet ik dat ik binnen twee uur in een trance zal zijn. Zo goed is het.

 

Eerdere artikelen van Miguel over Ajmal geurenEerste kennismaking: Cannes 2015, Cannes TFWA 2016,  Ajmal Tanaasuq

 

Miguel Matos bracht 15 jaar lang zijn eigen kunsttijdschrift uit en was een kunstbeoordelaar voor Time Out Lisbon. Hij schrijft stukken voor musea en kunstgallerijen. De boeken Artistas Portugueses em Discurso Directo en Making the Body Thing zijn van zijn hand. Miguel is in 2013 bij Fragrantica begonnen als schrijver en redakteur voor de portugese variant. Tevens werkte hij aan diverse parfumprojecten, conferenties en heeft hij zijn eigen parfumlijn uitgebracht in samenwerking met Sven Pritzkoleit van het huis SP Parfums..Vorige Parfum in de schijnwerpers Volgende


Advertisement

Geef uw commentaar!

Wordt lid van deze online parfum community en je kunt je eigen beoordelingen toevoegen.

Advertisement

Advertisement

Nieuwe Parfums

IntensoJunaid Jamshed
Intenso

BreezeJunaid Jamshed
Breeze

Oud EssentielGuerlain
Oud Essentiel

OthocaAcqua di Sardegna
Othoca

BoeliAcqua di Sardegna
Boeli

MianaAcqua di Sardegna
Miana

Shalimar Souffle de ParfumGuerlain
Shalimar Souffle de Parfum

Desire ExtremeAlfred Dunhill
Desire Extreme

KaralyAcqua di Sardegna
Karaly

LòAcqua di Sardegna

CorosAcqua di Sardegna
Coros

Ladies Day ParisEtienne Aigner
Ladies Day Paris

Never Hide For HerOtto Kern
Never Hide For Her

Never Hide For HimOtto Kern
Never Hide For Him

Zorya VechernyayaBlack Phoenix Alchemy Lab
Zorya Vechernyaya

Zorya UtrennyayaBlack Phoenix Alchemy Lab
Zorya Utrennyaya

Zorya PolunochnayaBlack Phoenix Alchemy Lab
Zorya Polunochnaya

Feels Like Summer Mens.Oliver
Feels Like Summer Men

Feels Like Summer Womens.Oliver
Feels Like Summer Women

CharcoalPerfumer H
Charcoal

Diamond GreedyMontale
Diamond Greedy

Diamond RoseMontale
Diamond Rose

Diamond FlowersMontale
Diamond Flowers

Bois DoreVan Cleef & Arpels
Bois Dore

Uomo Salvatore Ferragamo Casual LifeSalvatore Ferragamo
Uomo Salvatore Ferragamo Casual Life

SolsticeBjork and Berries
Solstice

Histoire d'OrangersL`Artisan Parfumeur
Histoire d'Orangers

The Norns` FarmhouseBlack Phoenix Alchemy Lab
The Norns` Farmhouse

The IfritBlack Phoenix Alchemy Lab
The Ifrit

Technical BoyBlack Phoenix Alchemy Lab
Technical Boy

Populaire merken en parfums: