Speciale uitgaven Ontdekking: Jean-Michel Duriez Parfums in Parijs

Ontdekking: Jean-Michel Duriez Parfums in Parijs

01/04/17 12:51:08

door: Sophie Normand

 

The Pop Up in Galerie Vivienne

                                  Jean-Michel Duriez' Boutique Ephémère in de Galerie Vivienne. 

Het was in het hartje van de Galerie Vivienne in Parijs dat ik werd ontvangen op 21 december jongsleden door parfumeur Jean-Michel Duriez om me kennis te laten maken met zijn pas opgerichte parfumhuis. Hij had een tijdelijke 'pop-up' boutique hier die weer opgedoekt zou worden op 4 januari 2017, en het was erg plezierig om met hem te praten over zijn inspiraties, de tijd dat hij werkte voor Patou, zijn verlangen om een eigen parfumhuis te beginnen en hoe hij hier uiteindelijk in slaagde. Voor we het wisten hadden we al anderhalf uur zitten kletsen; niet alleen over parfums, inspiraties en primaire grondstoffen, maar ook over zijn fascinatie voor kunst, met name graffiti en fotografie.

                                                                                         Entrance to Galerie Vivienne

We kunnen nog niet alles onthullen over wat ik te weten ben gekomen over het nieuwe merk Jean-Michel Duriez te Parijs, de nieuwsgierigsten onder onze lezers zullen nog even op een houtje moeten bijten tot februari, maar over de eerste creatie binnen de collectie, L'Etoile et le Papillon, kan ik zeggen dat het alles in zich heeft om liefhebbers van top-parfums met een nogal klassiek aura te verleiden.

Voordat ik gedetailleerder in ga op mijn ervaringen tijdens het opsnuiven van deze eerste uitgave, zal ik eerst even wat achtergrond geven. Jean-Michel Duriez is onder andere in de parfumwereld bekend geworden als de huis-parfumeur van eerst Jean Patou en later Rochas. Twee zeer gewaardeerde creaties voor deze huizen waren Sira des Indes voor Patou en L’Eau Sensuelle voor Rochas. Hij vervult nu, na 30 jaar te hebben gewerkt in de parfumwereld, zijn droom met de oprichting van zijn eigen parfumhuis, een project dat bijna 3 jaar in ontwikkeling is geweest en eindelijk, aan het begin van dit nieuwe jaar, realiteit werd.

Aan de basis van zijn verlangen staat het idee van vloeibare emotie, iets wat Jean-Michel Duriez altijd geleid heeft in zijn werk als parfumontwerper. Voor hem is parfum vooral een verhaal van emotie, gevoeligheid en herinnering.

Portrait of the perfumer                                                                                             Portrait of the perfumer

Zijn eerste creatie voor zijn eigen lijn vertelt een verhaal van liefde, die tussen een vlinder en een ster; een allegorie belichaamd met een duo van roos en sandelhout, vol bloemen en lichte noten van ylang-ylang, op een achtergrond van patchouli en vanille. Wat mijn neus betreft toont deze vrij klassieke compositie op vakkundige wijze een luchtig spoor dankzij hedione (het molecuul van jasmijn), zeer licht en helder, met een klein fruitig tintje van de damascena-roos evenals enkele kruidige noten van kaneel. Het is zeer mooi opgebouwd en gestructureerd, en brengt een sillage die zowel vol als luchtig kan worden genoemd. Speciale aandacht werd gegeven aan de selectie van grondstoffen, zoals essentiële olie van de Turkse roos (rosa damascena), maar ook mooi sandelhout. Jean Michel gebruikte een Mysore soort die in Australië werd gecultiveerd, vanwege de beperkingen in India. De romige en zalvende houtnoten springen al vanaf de eerste snuif je neus in.

Ik zou L'Etoile et Le Papillon beschrijven als een zeer romantische, vrouwelijke, luxueuze en tijdloze geur, uiterst verfijnd en elegant.

L'Etoile et le Papillon bottle                                                                                                  
Om dit eerste parfum van het huis nog eens te sublimeren, werd de flacon gepresenteerd in een doos van gelakt hout, wat onderdeel vormde van een artistieke creatie van de graffitikunstenaar Noé Two, icoon van de franse graffiti-kunst. Zijn kunstwerk, dat te bewonderen was in de tijdelijke boutique,  is het resultaat van een compilatie van 168 houten doosjes, genummerd en gesigneerd door de kunstenaar.
 

The Graffiti Artwork

                                                                                               Noé Two's graffiti-werk

Als de prijs van deze creatie (390 EUR) een beetje afschrikwekkend is voor degenen die niet veel geven om graffitikunst: dit is slechts een tijdelijke uitgave met een prijs die wordt gerechtvaardigd door deze specifieke artistieke presentatie, maar ook door de zorg besteed aan het maken van de flaconverpakking. Parfumliefhebbers kunnen er gerust op zijn dat de aankomende collectie van Duriez, ook al kunnen we daar nog niet veel over zeggen, verkrijgbaar zal zijn voor een aanzienlijk beter betaalbare prijs.


Bottle in art box


Wordt vervolgd.. (meer info in februari!)

De L’Étoile et le Papillon Coffret (i.s.m. Noé Two) is te vinden op de Jean-Michel Duriez Paris website, prijs: 390€.

Sophie Normand, 
Redakteur, schrijver en vertaler

Sophie Normand uit Parijs is al een parfumliefhebster sinds haar 13e jaar. Ze is in 2016 bij Fragrantica begonnen als redakteur voor de franse website en schrijft tevens voor haar eigen blog MyBlueHour.

Vertaling: Bella van der Weerd

 Vorige Speciale uitgaven Volgende


Advertisement

Geef uw commentaar!

Wordt lid van deze online parfum community en je kunt je eigen beoordelingen toevoegen.

Advertisement

Advertisement

Nieuwe Parfums

IntensoJunaid Jamshed
Intenso

BreezeJunaid Jamshed
Breeze

Oud EssentielGuerlain
Oud Essentiel

OthocaAcqua di Sardegna
Othoca

BoeliAcqua di Sardegna
Boeli

MianaAcqua di Sardegna
Miana

Shalimar Souffle de ParfumGuerlain
Shalimar Souffle de Parfum

Desire ExtremeAlfred Dunhill
Desire Extreme

KaralyAcqua di Sardegna
Karaly

LòAcqua di Sardegna

CorosAcqua di Sardegna
Coros

Ladies Day ParisEtienne Aigner
Ladies Day Paris

Never Hide For HerOtto Kern
Never Hide For Her

Never Hide For HimOtto Kern
Never Hide For Him

Zorya VechernyayaBlack Phoenix Alchemy Lab
Zorya Vechernyaya

Zorya UtrennyayaBlack Phoenix Alchemy Lab
Zorya Utrennyaya

Zorya PolunochnayaBlack Phoenix Alchemy Lab
Zorya Polunochnaya

Feels Like Summer Mens.Oliver
Feels Like Summer Men

Feels Like Summer Womens.Oliver
Feels Like Summer Women

CharcoalPerfumer H
Charcoal

Diamond GreedyMontale
Diamond Greedy

Diamond RoseMontale
Diamond Rose

Diamond FlowersMontale
Diamond Flowers

Bois DoreVan Cleef & Arpels
Bois Dore

Uomo Salvatore Ferragamo Casual LifeSalvatore Ferragamo
Uomo Salvatore Ferragamo Casual Life

SolsticeBjork and Berries
Solstice

Histoire d'OrangersL`Artisan Parfumeur
Histoire d'Orangers

The Norns` FarmhouseBlack Phoenix Alchemy Lab
The Norns` Farmhouse

The IfritBlack Phoenix Alchemy Lab
The Ifrit

Technical BoyBlack Phoenix Alchemy Lab
Technical Boy

Populaire merken en parfums: