Niche Parfums Molecule 04 en Escentric 04 van Escentric Molecules zijn uit!

Molecule 04 en Escentric 04 van Escentric Molecules zijn uit!

04/26/17 20:39:06

door: Matvey Yudov

 

Op 24 april 2017 werden officieel twee nieuwe geuren gelanceerd van  Escentric Molecules, iets waar vele moderne parfumfans lang op hebben gewacht. Het concept van de collectie van Escentric Molecules is om een geurige grondstof in zijn pure vorm te ontdekken. En dus is Molecule 01 een alcoholoplossing van Iso E Super; Molecule 02 een ambroxan-oplossing en Molecule 03 gecomponeerd met vetiveryl acetate. Deze op zichzelf staande, "escentrieke" moleculen hebben altijd een minimalistische compositie die is opgebouwd rondom een hoofdingrediënt. Je zou ook kunnen zeggen dat het portretten van dit molecuul zijn, maar dan tegen een mooie achtergrond aan en flink gephotoshopt.

Escentric Molecules poster

Het is moeilijk je voor te stellen dat het idee van het dragen van afzonderlijke synthetische componenten lekker gevonden zou worden, vooral met de hoeveelheid mensen die vooral geloven in natuurlijke geurstoffen. Maar zodra de marketingmanagers de magische woorden "feromonen" en "liefdesdrankjes" uitriepen werden de eerste geuren van het merk extreem succesvol (wat de mensen achter het concept nogal verbaasde, vooral parfumeur Geza Schön). Een beetje bedoeld als parfumgrapje werd Escentric Molecules heel snel een goedlopende lijn. En ook al waren de eerste Escentrics vooral onverholen demo-formules (hoewel ze wel hun eigen charme hadden), werd de lancering van de nieuwste vierde serie extreem ernstige genomen.

Geza Schoen met Escentric Molecules geuren

Als vierde "molecuul" koos het huis Javanol – een van de meest moderne geurstoffen met een sandelhoutaroma. Sandelhout is een van de meest complexe, rijke en harmonieuze aroma's: warm, zoet en houtachtig, het is rijk aan vele extra facetten, waaronder nootachtig, kruidig, pittig, balsemachtig, harsig (enigszins als mirre), bijna gourmand-romig, poederachtig en dierlijk. Het is verbazingwekkend hoe veel synthetische sandelhoutgeurstoffen de complexiteit van zoveel verschillende sandelhoutfacetten bevatten - hun geur kan zo verfijnd en harmonieus zijn dat soms het moeilijk te geloven is dat het geen parfum of een akkoord is, maar slechts een enkel materiaal.

Escentric 04

Javanol heeft, in vergelijking met soortgelijke materialen, veel voordelen - de geur is erg intens en het is erg economisch in gebruik (in vergelijking met andere sandelhoutaromastoffen maar zeker in vergelijking met natuurlijk sandelhout). Javanol heeft een zeer interessant geurprofiel - het is het lichtste en het meest frisse van alle naar sandelhout ruikende materialen; het heeft heldere grapefruitfacetten, zachte bloemige (roos-gardenia)nuances, pittige nuances en een zeer langdurige (ja, de volharding is indrukwekkend!) room- en sandelhout harmonie. In Molecule 04 zit, volgens de ontwerpers, een ongekende concentratie van Javanol – 15%.

Escentric 04 chemie

Volgens parfumeur Schön zelf is de geur van Javanol een parfum op zichzelf en werd daarom gekozen als het hoofdthema van hun tweede noviteit: de Escentric 04 compositie. Hij hoefde alleen nog maar ieder aspect van javanol te versterken en een ideale balans te bereiken.  Het citrusakkoord in het begin is zeer modern weergegeven: een belangrijke rol is weggelegd voor  Floropal van Symrise — het materiaal met een rabarber-grapefruitgeur en een lichte schaduw van chrysanthemum [journalisten hebben dit wel "de geur van blijdschap" genoemd  — gedeeltelijk dankzij het feit dat Floropal een belangrijk onderdeel van een hennepakkoord is] — maar ook voor het bitter-frisse Grapefruit Acetal (Methyl Pamplemousse), dat onder andere een subtiel aspect van viooltjesblad heeft.

Het roosachtige aspect van Javanol is versterkt met Rosaphen — een ver familielid van natuurlijke phenylethyl-alcohol, vier koolstofatomen zwaarder en daardoor substantieler. De hoofdrolspeler sandelhout wordt benadrukt met Polysantol – dit materiaal wordt terecht gezien als een van de meest populaire en veel gebruikte sandelhoutaroma's. In tegenstelling tot Javanol heeft Polysantol een neutralere, houtachtige geur met lichte, "eetbare", romige accenten en tinten van gebak. Het algehele houtachtige akkoord is hier vastgelegd met Geza Schön's zeer geliefde grondstof — Iso E Super, wiens aanwezigheid de geur lichter en doorzichtiger maakt.

Geza Schoen op Esxence

Ik kan rustig zeggen dat Escentric 04 de eerste Escentric Molecules-geur is die ik echt lekker vind en die ik nog vaker wil uitproberen (helaas is mijn sample al op...). Deze geur kan je geen grapefruit-cologne met sandelhout in de basis noemen, of een traditionele sandelhoutgeur – de meeste sandelhout-composities worden aangezet met vanille en kruidige oosterse facetten. Maar met 04 ontmoeten we een nogal een ongewone, frisse, lichte en transparante sandelhoutgeur. En hoewel er veel frisse en luchtige geuren zijn, bijvoorbeeld vetiver-geuren met soortgelijke kenmerken, is het moeilijk om luchtige, ademende sandelhoutgebaseerde geuren te vinden. Ik ben er in ieder geval nog geen tegengekomen.

Kort samengevat is Escentric 04 een comfortabele compositie die een prettige en beleefde geur voor dagelijks gebruik kan zijn, maar toch uniek is in vergelijking met vele andere kantoorvriendelijke geuren.

Foto's: Mat Yudov (с)

Mat Yudov

Mat Yudov is a chemist, perfumer, and musician. Mat is a researcher and specialist in the chemistry of aromatic materials. He graduated from Lomonosov Moscow State University in 1999. He writes for the popular perfume blog leopoldray.blogspot.com (in Russian).Vorige Niche Parfums Volgende


Advertisement

Geef uw commentaar!

Wordt lid van deze online parfum community en je kunt je eigen beoordelingen toevoegen.

Advertisement

Advertisement

Nieuwe Parfums

SunKissLili Bermuda
SunKiss

Vanilla & The SeaPhoenix Botanicals
Vanilla & The Sea

OudKokeshi
Oud

AmberKokeshi
Amber

Pineapple Vintage IntenseParfums Vintage
Pineapple Vintage Intense

Parfait de Rôses Lancome
Parfait de Rôses

Rôses BerberanzaLancome
Rôses Berberanza

JamaicaNateeva
Jamaica

Saint MartinNateeva
Saint Martin

BahamasNateeva
Bahamas

Goldea The Roman NightBvlgari
Goldea The Roman Night

AgarbathiPenhaligon`s
Agarbathi

PaithaniPenhaligon`s
Paithani

Eau de Cologne Ekstaz (О-де-Колонъ Экстаз)Brocard
Eau de Cologne Ekstaz (О-де-Колонъ Экстаз)

Eau de Cologne Bodrost' (О-де-Колонъ Бодрость)Brocard
Eau de Cologne Bodrost' (О-де-Колонъ Бодрость)

Eau de Cologne Imperial (О-де-Колонъ Имперiаль)Brocard
Eau de Cologne Imperial (О-де-Колонъ Имперiаль)

Eau de Cologne Anti-Stress (О-де-Колонъ Анти-стресс)Brocard
Eau de Cologne Anti-Stress (О-де-Колонъ Анти-стресс)

Neroli a la Cardamome du GuatemalaChopard
Neroli a la Cardamome du Guatemala

Vetver d'Haiti au The VertChopard
Vetver d'Haiti au The Vert

Vanille de MadagascarChopard
Vanille de Madagascar

Magnolia Au Vetiver du HaitiChopard
Magnolia Au Vetiver du Haiti

Jette 7Flowers PeonyJette Joop
Jette 7Flowers Peony

Dirty GingerHeretic Parfums
Dirty Ginger

Elfe RougeLes Contes
Elfe Rouge

Bonheur Pour HommeLes Contes
Bonheur Pour Homme

Leather CopperLalique
Leather Copper

Aromatics Elixir PremierClinique
Aromatics Elixir Premier

VIII Rococo MagnoliaClive Christian
VIII Rococo Magnolia

VIII Rococo ImmortelleClive Christian
VIII Rococo Immortelle

Rose GalanteGelle Freres
Rose Galante

Populaire merken en parfums: