Columns Mijn favoriete M.Micallef parfums: al 20 jaar aan de top

Mijn favoriete M.Micallef parfums: al 20 jaar aan de top

12/29/16 22:37:07

door: Elena Vosnaki


De wereld van de niche parfums lijkt soms wel een grenzeloze stad, zich uitbreidend in steeds groter wordende homocentrische cirkels; complex en als een labyrint, maar doordringbaar als je over een gedisciplineerde geest beschikt. Ik betwijfel of mijn geest hiervoor voldoende gedisciplineerd is, maar een aantal waardevolle merken aanwijzen ligt denk ik wel binnen mijn vermogen. M.Micallef parfums viert dit jaar 20 jaar topcreaties en behoort tot die groep van waardevolle huizen.

Micallef advertentie


Af en toe moet ik me inhouden om niet te lachen om de "technicolor" absurditeiten die op ons afkomen van het reclamemateriaal wanneer ik nieuwe geuren uitprobeer die bestempeld worden als God's manna voor de massa. Maar je kunt pas echt iets zeggen als je het geprobeerd hebt, en een willekeurig setje aan samples dat me ooit werd toegezonden door een distributeur zorgde ervoor dat ik tot een positieve indruk over M.Micallef in het bijzonder kwam. Ik heb het merk sindsdien met belangstelling gevolgd. Mijn eerste ervaring demonstreerde hoe het huis de zeldzame balans in stand weet te houden tussen uniform aangenaam zijn zonder bezadigd of sentimenteel te worden. Misschien heeft het te maken met de kleinschalige dynamiek van de creatieve krachten achter het huis; betere controle van het creatieve proces zorgt voor een gestroomlijnde aanpak.
 

Martine Micallef en Geoffrey Nejman


M. Micallef werd geïntroduceerd door Martine Micallef en haar levenspartner Geoffrey Nejman in Grasse in 1997. Martine Micallef is een kunstenaar en ontwerper die ook een schoonheidsinstituut aanstuurt in Cannes, en als je kijkt naar de hand-beschilderde flacons, vaak in prachtige Art Deco-stijl  ontworpen, dan is het duidelijk hoe deze een unieke verkoopstimulans bieden. De vroegste editie werd gecreëerd in 1996 en het jaar daarop gelanceerd in de toen nog vrij beperkte nichemarkt. M. Micallef geuren worden gemaakt in samenwerking met Geoffrey Nejman en parfumeur Jean-Claude Astier. Martine's dochter (hieronder afgebeeld met haar moeder op de Esxence beurs) is naast haar moeder al net zo'n creatieve kracht.

Martine's dochter met haar moeder tijdens Esxence


Mijn selectie hieronder belicht een aantal van mijn favorieten in de lijn. Op geen enkele wijze is dit afdoende of eindig;  het is een ruwe schets van hoe deze parfums in het bijzonder tot mij spreken.

Ylang in Gold was een van de eerste echte winnaars die ik probeerde in de Micalleflijn en ik blijf ervan overtuigd dat een flacon hiervan geen kwaad zou kunnen in mijn collectie. Ik moet deze kloof zo snel mogelijk zien te overbruggen....
De hints van drankachtige rijkdom in Ylang in Gold roepen de verzadigde tinten van roest en koper in gedachten, gedrapeerd in een zware zijden doek, subtiel veranderend met het spel van het licht op de draden. Ik voel - in plaats van het te zien -  een zachte glinstering, zoals beige oogschaduw omrand met taupe de illusie van diepere, grotere en verleidelijkere ogen geeft. Dit is een luxueuze geur die als een heerlijke citroengetinte vanillepudding overkomt, een beetje zoals Casmir by Chopard, gericht op de weelderigheid van ylang in het florale hart.

 

Micallef flacons


De gouden gloed van Ylang in Gold doet de naam eer aan, en het salicylaatrijke bloemenkarakter (salicylaat is dat de tropische bloemenelement dat zo prominent in de Ambre Solaire zonnefilters aanwezig is) zorgt voor een heerlijke, florale vasthoudendheid die op mysterieuze wijze intensiveert naarmate het parfum langer op de huid rust. Het vanille-akkoord is een kruising tussen melkachtig sandelhout, zonnebrandolie en kokoswater. Hier is de brûlée-nuance meer "gourmand," een beetje dik, maar toch gemaakt met elegantie en terughoudendheid. Zonder gericht te zijn op technische innovatie of nieuwe artistieke wegen creëerde de parfumeur een hele mooie, aantrekkelijke geur waar je het hele jaar lang van kan genieten.

Micallef logo

De twee Rouges (#1 and #2) zijn onderdeel van een intrigerend duet dat gelijktijdig werd gelanceerd en hun vurige, hete rode peper-uiterlijk was genoeg om me te verleiden tot een gedetailleerde testsessie.

Rouge #1 van M.Micallef werd ontworpen door Jean Claude Astier en omvat alle vrouwelijke verleidingskracht, overgebracht door een fruitige bloemengeur waar je geen spijt van krijgt dat je haar op hebt gedaan. Gepolijst, verzorgd, licht poederachtig, met een fuzzy opening die zomerfruit verenigt met roos, waarbij het florale gedeelte toeneemt aan nuance tijdens de ontwikkeling van de geur. Het is onmiskenbaar een rozengeur, maar zelfs als je meestal niet dol bent op rozen (en dat ben ik in de regel niet) slaagt het er toch in je te verleiden met een glimlach. De drydown heeft veel (schone) musk met hintjes van rijstpudding, een mooi gebaar dat past bij de verfijnde gourmand successen van het huis. M.Micallef Rouge #1 is de geur die je een jonge moeder ziet dragen, of een verliefde vrouw, maar ook een dochter die wat parfum van haar moeder's kaptafel leent om een deel van die bewonderde maar tegelijkertijd warme, tedere gevoelens op zichzelf aan te brengen, als een amulet tegen de wereld. Helaas, niet geschikt voor de meeste mannen; sorry jongens, dit is helemaal voor ons!

Rouge #2 brengt kattige, pittige zwarte bessen samen met kruiden en fruitige ambernoten voor iets dat voelt als harmonie op de derde maat: de segmenten zijn absoluut bekend van andere geuren die ofwel de één of de andere benadrukken, maar de combinatie is onverwacht. Rouge #2 doet veel roder aan dan M.Micallef Rouge #1 (die zalmroze tinten in mij opriep met haar perzikachtige roos). Hoewel aangeprezen als een animale geur ervaar ik het niet als een erg ondeugende creatie, maar het zou kunnen zijn dat mijn persoonlijke drempel voor ondeugend tamelijk hoog ligt, want ik vind bijvoorbeeld de beruchte Muscs Kublai Khan een lieflijk spinnend katje. Rouge #2 van M.Micallef is een intensere, scherp-fruitige maar toch gepolijste oriental, à la Jungle L'Elephant van Kenzo, met een ongebruikelijke mengeling van tegenstrijdige elementen.

Micallef logo

Ook al ben ik niet de grootste fan van vanillegeuren (vanwege hun vaak nogal gekunstelde karakter en beperktheid in hun simplistische blijdschap), toch moet ik toegeven dat La Collection Vanille van het M.Micallef-huis enigszins uniek is en een uitgebreidere test verdient, als je de kans krijgt.
 

Droge vanillebonen

VANILLE MARINE (mariene vanille) - deze water geur van de collectie begint met frisse en vitaliserende noten van citroen en zwarte bessen op een hart van witte bloemen en vanille. Benzoë, muskus en hout zorgen voor een solide basis voor deze geur die het idee van vanille bedekt met zeenevel oproept.

VANILLE ORIENT (orientaalse vanille) - de klassieke orientaalse noten van amber, musk en sandelhout worden gecombineerd met vanille en vanillebloem voor een subtiele en mysterieuze geur.

VANILLE CUIR (leerachtige vanille) - aromatische munt en lavendel, met een vleugje bergamot, openen deze leergeur, wiens kruidige bloemenhart van kaneel, komijn en oranjebloesem de weg opent voor een diepe basis met tonkaboon, vanille, ceder en sandelhout.

VANILLE FLEUR (bloemige vanille) - de florale uitgave binnen de collectie opent met sappige perzik bovenop een harmonieuze mix van vrouwelijke roos en sensuele vanille.


Micallef logo

Royal Muská aan de andere kant is een wat oudere vriend in de wereld van de muskgeuren, uitgekomen in 2008, en inmiddels bijna een cultstatus-geur onder de "schone musk" types, dankzij de wolkig zachte, lauwwarme persoonlijkheid, met een zachte parelmoeren glans en enkele straaltjes zon.

Gezicht in het zand foto


Onze engelse Fragranticapagina beschrijft het als een "geur van zongebruinde huid, warme dagen en zwoele nachten" en klassificeert het onder de "fruitige bloemengeuren". Hoe kan een muskgeur nou tropisch zijn, denk je? Nou, door de sluier van salicylaten, moleculen die van nature aanwezig zijn in ylang ylang essentie, waar parfumeur Martine Micallef volop gebruik van maakte. Het effect is als een heerlijke geur van zongebakken huid met een hint van Ambre Solaire zonnebrandolie, maar niet te veel. Het is ook nogal zeepig (roosachtige aldehyden), vooral wanneer geroken op een armlengte. Ik kan het het beste beschrijven als wazig, opgepoft, kussenachtig en honingzoet, wat vaak een huidgeur genoemd wordt.

Mon Parfum Cristal flacon

Micallef logo

Tenslotte noem ik als laatste mijn persoonlijke favoriet van het huis (van degenen die ik heb geprobeerd, wel te verstaan): Mon Parfum Cristal waar in 2013 deze aankondiging over verscheen op Fragrantica.  

De geur is als twee lippen, gemaakt om elkaar het hof te maken, te strelen, mooie woordjes te fluisteren, om zich te openen maar niets te zeggen. Twee lippen. Hoe vaak al zijn deze twee lippen uit de diepten van een ander medium gekomen om in onze zachte en tegelijkertijd ruwe zielen herinneringen op te roepen van het  onbespreekbare?

Sommige geuren hebben maar weinig introductie en nog minder deconstructie nodig. Ze ervaren is als het betreden van bekend terrein, zoals het vinden van een vervaagde Polaroid van een vriend die je nooit bent vergeten, maar die voor een tijdje uit je bewustzijn was gegleden. Je neemt dit kleine stukje film in je hand en hergroepeert je herinneringen.
 

Naast deze kleine selectie van mijn hand heeft M.Micallef door de jaren heen een enorme verwennerij aan geuren voor zowel mannen als vrouwen uitgegeven die ik nog niet heb mogen ervaren. Als jij ervaringen met dit huis hebt opgedaan en je wilt het met andere parfumliefhebbers delen, laat het dan weten in de commentaren hieronder. Jouw input is wat deze website zo uniek maakt!

 

Elena Vosnaki

is geschiedkundige en parfum deskundige uit Griekenland. Ze is de oprichter en redacteur van Perfume Shrine, een van de meest gerespecteerde, onafhankelijke websites met betrekking tot parfums.Vorige Columns Volgende


Advertisement

Geef uw commentaar!

Wordt lid van deze online parfum community en je kunt je eigen beoordelingen toevoegen.

Advertisement

Advertisement

Nieuwe Parfums

Populaire merken en parfums: