Nieuwe Geuren Lalique: Mon Premier Cristal

Lalique: Mon Premier Cristal

05/16/17 16:56:55

door: Miguel Matos

 

Het klassieke huis Lalique blijkt altijd weer in staat om geweldige olfactieve kunstwerken uit te brengen. We zijn door de jaren heen al getuige geweest van een flink aantal meesterwerkjes, maar dit jaar voorspel ik dat fans van het merk blijer dan ooit zullen zijn, aangezien het huis niet één geweldige geur op de markt brengt, maar drie! Deze zijn verpakt in fantastische flacons, gebaseerd op een heel bijzonder concept dat past bij het erfgoed van de naam Lalique als een glasfabrikant en -bewerker. De collectie heet Mon Premier Cristal ("Mijn eerste kristal") en met deze keuze wil het merk het gebruik van kristal weer terugbrengen in de dagelijkse parfumapplicatie.

Lalique Mon Premier Kristallen flacons

Lalique had de nieuwe creaties al aan de pers en inkopers laten zien tijdens de TWFW beurs in Cannes on oktober, maar ik beloofde het huis ze geheim te houden totdat ze officieel aan het publiek gepresenteerd zouden worden, wat enkele dagen geleden eindelijk gebeurde in Parijs. Het drietal behoort wat mij betreft absoluut tot de beste parfums die ooit door het huis zijn gemaakt en ik verzeker je dat niemand teleurgesteld zal worden. Het zijn interpretaties van het uiterlijk, de emotie en de sensatie van kristal als een klassiek luxe materiaal. Drie vrouwen werden gevraagd om hun persoonlijke olfactieve visies op kristal te creëren; wat het zou moeten zijn als geur, als een emotie, als een herinnering. De resultaten zijn tijdloos, rijk en intens.

Zoals je wellicht weet zijn er diverse technieken betrokken bij het werken met kristal. Het materiaal kan een grote verscheidenheid aan visuele effecten uitdrukken. De parfumeurs werkten aan gesmolten, gebeeldhouwd en gesatineerd kristal en vertaalden deze naar geur.

“Gesmolten kristal” is de variant die wordt gepresenteerd met SENSUEL, een compositie van de hand van parfumeur Karine Dubreuil-Sereni. Dit is een houtachtige, oosterse geur.

Lalique Sensuel

Topnoten: Bergamot. Hartnoten: Lelietje van Dalen, Heliotroop. Basisnoten: Patchouli,Vanille, Witte Musks, Tonkaboon, Amber.

De stemming van Sensual

Sensuel is, naar mijn mening, de beste van de collectie. Wat ik er zo interessant aan vind is dat ik veel meer ruik dan wat de opsomming van geurnoten suggereert. Voor mijn gevoel is dit een rijke irisgeur, maar de poederachtige en boterachtige elementen die ik ruik komen uit heliotroop. Over het geheel is deze geur echter meer een "basisnoten"-compositie. Het is extreem zacht en amberachtig en er is een tabaksaspect, afkomstig is van de tonka bonen, dat verleidelijk overkomt. Het komt allemaal tevoorschijn uit een zacht bed met zijden lakens en vanillesnoepjes. Zacht, warm, uitnodigend, comfortabel, luxueus en nog steeds eenvoudig te begrijpen, dit is een omhullende geur van grote elegantie.
 

“Gebeeldhouwd kristal” is de variant die wordt voortgebracht door LUMIÈRE, een compositie van parfumeur Alexandra Monet. Dit is een bloemige chypregeur.

Lalique Lumière

Topnoten: Mandarijn, Zwarte Saffraan, Bittere Amandel. Hartnoten: Sambac Jasmijn, Tuberoos, Zoethout. Basisnoten: Patchouli, Kasjmierhout, Musks.

De stemming van Lumiere

Lumière is een sterke geur, zeer aanhoudend en assertief. Hoewel je zou denken dat tuberose de dominerende bloem zou zijn, ervaar je in dit parfum alle effecten ervan, maar kun je toch de bloem niet direct herkennen, want het is zo goed gemengd met jasmijn dat ze samen een nieuwe bloem worden, doordrenkt in balsems. De toevoeging van bittere amandel is zeer intelligent en werd "op de millimeter" berekend om enige zoetigheid te geven zonder dat het in de gourmand richting gaat. Het resultaat is zeer balsemachtig en zelfs kruidig, misschien door de zwarte saffraan. De basisnoten bevatten een flinke dosis zoete patchouli wat een geur oplevert die diep en provocerend is, vooral geschikt voor de winter vanwege de intensiteit.

“Gesatineerd kristal” is de variant die naar voren wordt gebracht met TENDRE, een compositie van parfumeur Sidonie Lancesseur. Dit is een orientaalse bloemengeur.

Lalique Tendre

Topnoten: Peer, Lelietje van Dalen. Hartnoten: Poederige roos, Rozenblaadjes, Rozenextract. Basisnoten: Witte Musk, Vanille.

De stemming van Tendre

Tendre is een zeer poederig rozenparfum. Een zeer romantische geur die precies tussen vintage en modern in staat. Het poederige aspect heeft de sensatie van iris, maar er zit ook wat van viooltjes in. Het groene contrast met het lelietje van dalen werkt als een frisse tegenhanger ten opzichte van het verder zeer compacte parfum. Tendre is warm, romig en zeer vrouwelijk, maar niet vaag of puur. 
 

 Lalique Cristal Collection label

Lalique staat bekend om hun extreem exclusieve en dure kristallen uitgaven. Ze  worden veelal verworven door flaconverzamelaars die ze als museumschatten in huis houden en ze nooit openmaken. Voor mij is dat vreemd. Flacons worden zo doodskisten voor parfums die nooit door iemand worden geroken. Ik vind dat altijd een beetje verdrietig. Met Mon Premier Cristal wil Lalique Parfums de consument kristal laten ervaren, maar niet alleen als een verzamelaarsitem. De echte luxe zit 'm in ervan te genieten, niet alleen om naar te kijken. Door een manier te bieden voor het creëren van betaalbare kristalflacons van grote schoonheid kunnen geur- en flaconliefhebbers van kwalitatief hoogwaardige objecten genieten, alsmede de inhoud ervan gebruiken. De kristalflacons worden levend, ze verlaten het voetstuk en stappen de realiteit binnen. En dat is een genoegen voor alle zintuigen, niet alleen voor het oog.

De Mon Premier Cristal collectie in kristallen flacons bavatten 80ml Eau de parfum. Lalique verkoopt tevens 100ml hervulverpakkingen van iedere geur. Wat betreft de prijs: de kristallen flacon heeft de nog steeds vrij heftige prijs van EUR 650 (al is dit wel beneden de prijs van een gemiddelde kristallen flacon), maar de hervulverpakking (100 ml) is wat vriendelijker qua prijs: EUR 150 per stuk.

 

Miguel Matos kwam in 2013 bij Fragrantica als schrijver en redakteur voor de portugeestalige versie van Fragrantica.Miguel schrijft tevens voor Beautyalmanac.com.Vorige Nieuwe Geuren Volgende


Advertisement

Geef uw commentaar!

Wordt lid van deze online parfum community en je kunt je eigen beoordelingen toevoegen.

Advertisement

Advertisement

Nieuwe Parfums

SunKissLili Bermuda
SunKiss

Vanilla & The SeaPhoenix Botanicals
Vanilla & The Sea

OudKokeshi
Oud

AmberKokeshi
Amber

Pineapple Vintage IntenseParfums Vintage
Pineapple Vintage Intense

Parfait de Rôses Lancome
Parfait de Rôses

Rôses BerberanzaLancome
Rôses Berberanza

JamaicaNateeva
Jamaica

Saint MartinNateeva
Saint Martin

BahamasNateeva
Bahamas

Goldea The Roman NightBvlgari
Goldea The Roman Night

AgarbathiPenhaligon`s
Agarbathi

PaithaniPenhaligon`s
Paithani

Eau de Cologne Ekstaz (О-де-Колонъ Экстаз)Brocard
Eau de Cologne Ekstaz (О-де-Колонъ Экстаз)

Eau de Cologne Bodrost' (О-де-Колонъ Бодрость)Brocard
Eau de Cologne Bodrost' (О-де-Колонъ Бодрость)

Eau de Cologne Imperial (О-де-Колонъ Имперiаль)Brocard
Eau de Cologne Imperial (О-де-Колонъ Имперiаль)

Eau de Cologne Anti-Stress (О-де-Колонъ Анти-стресс)Brocard
Eau de Cologne Anti-Stress (О-де-Колонъ Анти-стресс)

Neroli a la Cardamome du GuatemalaChopard
Neroli a la Cardamome du Guatemala

Vetver d'Haiti au The VertChopard
Vetver d'Haiti au The Vert

Vanille de MadagascarChopard
Vanille de Madagascar

Magnolia Au Vetiver du HaitiChopard
Magnolia Au Vetiver du Haiti

Jette 7Flowers PeonyJette Joop
Jette 7Flowers Peony

Dirty GingerHeretic Parfums
Dirty Ginger

Elfe RougeLes Contes
Elfe Rouge

Bonheur Pour HommeLes Contes
Bonheur Pour Homme

Leather CopperLalique
Leather Copper

Aromatics Elixir PremierClinique
Aromatics Elixir Premier

VIII Rococo MagnoliaClive Christian
VIII Rococo Magnolia

VIII Rococo ImmortelleClive Christian
VIII Rococo Immortelle

Rose GalanteGelle Freres
Rose Galante

Populaire merken en parfums: