Nieuwe Geuren Izia Sisley: op zoek naar de roos

Izia Sisley: op zoek naar de roos

05/10/17 11:55:10 (Een commentaar)

door: Elena Knezhevich

 

Izia Sisley flacon


De nieuwe geur Izia by Sisley zal fans van het huis Sisley zeker aanspreken, aangezien het perfect bij hun stijl past, maar ook alle andere nieuwsgierigen die worden aangetrokken door de kleurrijke reclamecampagne. De geur heeft een lang verhaal als achtergrond, of je zou kunnen zeggen: diverse inspiratiebronnen die samenkomen in een rommelige herinnering, net zoals dat ook in je hoofd gebeurt: familieleden, locaties, tuinen, beelden, ballet en een bepaalde roossoort.  Laten we dus maar bij deze bronnen beginnen.
 

Lancut kasteel en tuinen
 


Izia is een herinnering aan de prachtige rozentuinen van het Lancut kasteel in Polen. Isabelle d’Ornano, de mede-oprichter van Sisley Paris, gebruikte de tuinen als inspiratiebron voor haar eigen Loire-rozen tuin, als ook voor het nieuwe parfum.

Maar Izia is ook een eerbetoon aan Isabelle's poolse erfgoed; Izia is de bijnaam voor Isabelle in het pools.

Izia is gebaseerd op het "d’Ornano Rose" akkoord. Deze bijzondere roos bloeit in de maand mei.  
 


Dat was de kern van het verhaal, waarna een beetje ijdelheid werd toegevoegd om het roosverhaal op te volgen want anders zou het wat te simpel zijn geweest:


Isabelle stuurde haar rozen graag naar haar vrienden en familie en droomde er van om ze te sturen naar haar beroemde tante Dolly Radziwill, een Poolse aristocraat van naam, afgebeeld in een tekening van de kunstenaar Alex-Ceslas Rzewuski, die werd geboren in een van de oudste families in Oekraïne en Polen.

Dolly Radziwill was dol op het russische ballet en een goed bevriend met vele belangrijke personen uit haar tijd: Misia Sert, Jean Cocteau en de surrealisten. Herinneringen aan haar elegante tante en haar tante's tweede echtgenoot Mogens Tvede, die een beroemde landschapsontwerper was en vele mooie tuinen in Europa heeft gecreëerd, hebben mede bijgedragen aan haar beeld voor de nieuwe geur Izia.


Isabelle d’Ornano stuurde dan ook hetzelfde rozenboeket naar haar parfumeur, Amandine Clerc-Marie, zodat die de geur van haar favoriete rozensoort kon recreëren. Isabelle’s nichtje Sonia werd het gezicht van de reclamecampagne en de kei-vormige flacon is een ontwerp van de engelse designer Quentin Jones, hiertoe uitgenodigd door Christine d’Ornano, Isabelle's dochter. Quentin Jones werd geïnspireerd door surrealistische en neo-klassieke kunststijlen, evenals door modern lapwerk.

In deze video over Izia Sisley zie je meer over de tot standkoming van de geur:
 


 

izia reclame poster


En dan nu hoe de neus het ervaart!

Mijn eerste indruk was: waar is die roos waar iedereen over praat? Ik rook veel citrus en zeer nadrukkelijke groene noten, met galbanum als onderdeel daarvan, als een stevig stokje in een boeket. Het verhoogde mijn nieuwsgierigheid, met name vanwege de teder-roze strikjes op de dozen in de winkel.

izia sisley in de winkel


Ik moet toegeven dat ik het direct lekker vond, maar veel roos rook ik niet, tenminste niet in het begin. Ik moest er echt naar op zoek gaan en het woord "roos" meerdere malen lezen in het persbericht voordat ik het eindelijk begon te ruiken. Ik riep de roos als het ware op. En ze verscheen in de tweede helft van haar leven op mijn huid. Het was eigenlijk geen rozengeur rechtstreeks afkomstig van een roos, maar eerder een roosindruk gemaakt van andere ingrediënten in een samengang en vermomming, en met een verdere ontwikkeling van vooral muskus, hier vertegenwoordigd door een vegetaal musk-akkoord van engelwortel. Trouwens, in de omschrijving van de geurnoten wordt de roos slim genoemd als een d'Ornano Rose-akkoord en dat kan van alles zijn, misschien zelfs helemaal geen roos, maar is dat niet interessanter dan alleen maar de rechtstreekse toepassing van een natuurlijk ingrediënt?

Een bepaald beeld kwam in mijn gedachten, namelijk dat van een bos gesneden rozen die in papier of cellofaan werden verpakt en naar de parfumeur werden verzonden. Ik kreeg die frisse, groene, rooskleurige geur van een elegant pakketje. De rozengeur omvatte ook de roosstengels en bladeren, bij elkaar gehouden door verpakking, zoals je dat ruikt in een bloemenwinkel. Inmiddels als ik de geur opdoe neem ik de roosnuances direct waar; ik ben gewend geraakt aan de langzame opkomst.

Deze rozensoort, naar mijn beleving, ruikt vrij scherp, citrusachtig en zwaar, en ik denk dat iedereen wel eens zo'n zelfde soort intens ruikende rozentuin geroken heeft. Deze soort is tevens zeer ver uitstralend en overspant grote afstanden. Het verschilt nogal of je ze van ver of dichtbij ruikt: scherp van dichtbij en fris-rozig van veraf. 

Ik zou willen adviseren niet te proberen de roos op te roepen door de geur met je neus dicht op de huid op te snuiven; je krijgt dan een flinke dosis scherpe groene noten en een wat zepige indruk (wat niet iedereen zal bevallen); het bevindt zich al overal om je heen. Ruik het in de wolkjes om je heen wanneer je je beweegt en laat de complimentjes maar komen.

 

Elena Knezhevich

is, samen met Zoran Knezevic, in 2007 begonnen met Fragrantica.com. Ze doet het ontwerp en is hoofd-redakteur voor de website.

Elena is geboren in Rusland en studeerde slavische talen en literatuur in Moskou. Hierna heeft ze in Sarajevo en Belgrado gewoond, alvorens zich te vestigen in Californië. "Ik heb sinds mijn geboorte een nomadische levensstijl gehad, altijd weer veranderend van stad, huis of zelfs land. Ik vind het heerlijk om dit eilandje op het internet te hebben dat ik zelf gebouwd heb, en dat bereikbaar voor me is van waar ik ook ben, om me weer even thuis te voelen."Vorige Nieuwe Geuren Volgende


Advertisement

BlackMadonna
BlackMadonna

Geweldig artikel, top beschrijving van Izia, ja!

May
11
2017

Geef uw commentaar!

Wordt lid van deze online parfum community en je kunt je eigen beoordelingen toevoegen.

Advertisement

Advertisement

Nieuwe Parfums

SunKissLili Bermuda
SunKiss

Vanilla & The SeaPhoenix Botanicals
Vanilla & The Sea

OudKokeshi
Oud

AmberKokeshi
Amber

Pineapple Vintage IntenseParfums Vintage
Pineapple Vintage Intense

Parfait de Rôses Lancome
Parfait de Rôses

Rôses BerberanzaLancome
Rôses Berberanza

JamaicaNateeva
Jamaica

Saint MartinNateeva
Saint Martin

BahamasNateeva
Bahamas

Goldea The Roman NightBvlgari
Goldea The Roman Night

AgarbathiPenhaligon`s
Agarbathi

PaithaniPenhaligon`s
Paithani

Eau de Cologne Ekstaz (О-де-Колонъ Экстаз)Brocard
Eau de Cologne Ekstaz (О-де-Колонъ Экстаз)

Eau de Cologne Bodrost' (О-де-Колонъ Бодрость)Brocard
Eau de Cologne Bodrost' (О-де-Колонъ Бодрость)

Eau de Cologne Imperial (О-де-Колонъ Имперiаль)Brocard
Eau de Cologne Imperial (О-де-Колонъ Имперiаль)

Eau de Cologne Anti-Stress (О-де-Колонъ Анти-стресс)Brocard
Eau de Cologne Anti-Stress (О-де-Колонъ Анти-стресс)

Neroli a la Cardamome du GuatemalaChopard
Neroli a la Cardamome du Guatemala

Vetver d'Haiti au The VertChopard
Vetver d'Haiti au The Vert

Vanille de MadagascarChopard
Vanille de Madagascar

Magnolia Au Vetiver du HaitiChopard
Magnolia Au Vetiver du Haiti

Jette 7Flowers PeonyJette Joop
Jette 7Flowers Peony

Dirty GingerHeretic Parfums
Dirty Ginger

Elfe RougeLes Contes
Elfe Rouge

Bonheur Pour HommeLes Contes
Bonheur Pour Homme

Leather CopperLalique
Leather Copper

Aromatics Elixir PremierClinique
Aromatics Elixir Premier

VIII Rococo MagnoliaClive Christian
VIII Rococo Magnolia

VIII Rococo ImmortelleClive Christian
VIII Rococo Immortelle

Rose GalanteGelle Freres
Rose Galante

Populaire merken en parfums: