Speciale uitgaven Ontdekking: Jean-Michel Duriez Parfums in Parijs

Ontdekking: Jean-Michel Duriez Parfums in Parijs

01/04/17 12:51:08

door: Sophie Normand

 

The Pop Up in Galerie Vivienne

                                  Jean-Michel Duriez' Boutique Ephémère in de Galerie Vivienne. 

Het was in het hartje van de Galerie Vivienne in Parijs dat ik werd ontvangen op 21 december jongsleden door parfumeur Jean-Michel Duriez om me kennis te laten maken met zijn pas opgerichte parfumhuis. Hij had een tijdelijke 'pop-up' boutique hier die weer opgedoekt zou worden op 4 januari 2017, en het was erg plezierig om met hem te praten over zijn inspiraties, de tijd dat hij werkte voor Patou, zijn verlangen om een eigen parfumhuis te beginnen en hoe hij hier uiteindelijk in slaagde. Voor we het wisten hadden we al anderhalf uur zitten kletsen; niet alleen over parfums, inspiraties en primaire grondstoffen, maar ook over zijn fascinatie voor kunst, met name graffiti en fotografie.

                                                                                         Entrance to Galerie Vivienne

We kunnen nog niet alles onthullen over wat ik te weten ben gekomen over het nieuwe merk Jean-Michel Duriez te Parijs, de nieuwsgierigsten onder onze lezers zullen nog even op een houtje moeten bijten tot februari, maar over de eerste creatie binnen de collectie, L'Etoile et le Papillon, kan ik zeggen dat het alles in zich heeft om liefhebbers van top-parfums met een nogal klassiek aura te verleiden.

Voordat ik gedetailleerder in ga op mijn ervaringen tijdens het opsnuiven van deze eerste uitgave, zal ik eerst even wat achtergrond geven. Jean-Michel Duriez is onder andere in de parfumwereld bekend geworden als de huis-parfumeur van eerst Jean Patou en later Rochas. Twee zeer gewaardeerde creaties voor deze huizen waren Sira des Indes voor Patou en L’Eau Sensuelle voor Rochas. Hij vervult nu, na 30 jaar te hebben gewerkt in de parfumwereld, zijn droom met de oprichting van zijn eigen parfumhuis, een project dat bijna 3 jaar in ontwikkeling is geweest en eindelijk, aan het begin van dit nieuwe jaar, realiteit werd.

Aan de basis van zijn verlangen staat het idee van vloeibare emotie, iets wat Jean-Michel Duriez altijd geleid heeft in zijn werk als parfumontwerper. Voor hem is parfum vooral een verhaal van emotie, gevoeligheid en herinnering.

Portrait of the perfumer                                                                                             Portrait of the perfumer

Zijn eerste creatie voor zijn eigen lijn vertelt een verhaal van liefde, die tussen een vlinder en een ster; een allegorie belichaamd met een duo van roos en sandelhout, vol bloemen en lichte noten van ylang-ylang, op een achtergrond van patchouli en vanille. Wat mijn neus betreft toont deze vrij klassieke compositie op vakkundige wijze een luchtig spoor dankzij hedione (het molecuul van jasmijn), zeer licht en helder, met een klein fruitig tintje van de damascena-roos evenals enkele kruidige noten van kaneel. Het is zeer mooi opgebouwd en gestructureerd, en brengt een sillage die zowel vol als luchtig kan worden genoemd. Speciale aandacht werd gegeven aan de selectie van grondstoffen, zoals essentiële olie van de Turkse roos (rosa damascena), maar ook mooi sandelhout. Jean Michel gebruikte een Mysore soort die in Australië werd gecultiveerd, vanwege de beperkingen in India. De romige en zalvende houtnoten springen al vanaf de eerste snuif je neus in.

Ik zou L'Etoile et Le Papillon beschrijven als een zeer romantische, vrouwelijke, luxueuze en tijdloze geur, uiterst verfijnd en elegant.

L'Etoile et le Papillon bottle                                                                                                  
Om dit eerste parfum van het huis nog eens te sublimeren, werd de flacon gepresenteerd in een doos van gelakt hout, wat onderdeel vormde van een artistieke creatie van de graffitikunstenaar Noé Two, icoon van de franse graffiti-kunst. Zijn kunstwerk, dat te bewonderen was in de tijdelijke boutique,  is het resultaat van een compilatie van 168 houten doosjes, genummerd en gesigneerd door de kunstenaar.
 

The Graffiti Artwork

                                                                                               Noé Two's graffiti-werk

Als de prijs van deze creatie (390 EUR) een beetje afschrikwekkend is voor degenen die niet veel geven om graffitikunst: dit is slechts een tijdelijke uitgave met een prijs die wordt gerechtvaardigd door deze specifieke artistieke presentatie, maar ook door de zorg besteed aan het maken van de flaconverpakking. Parfumliefhebbers kunnen er gerust op zijn dat de aankomende collectie van Duriez, ook al kunnen we daar nog niet veel over zeggen, verkrijgbaar zal zijn voor een aanzienlijk beter betaalbare prijs.


Bottle in art box


Wordt vervolgd.. (meer info in februari!)

De L’Étoile et le Papillon Coffret (i.s.m. Noé Two) is te vinden op de Jean-Michel Duriez Paris website, prijs: 390€.

Sophie Normand, 
Redakteur, schrijver en vertaler

Sophie Normand uit Parijs is al een parfumliefhebster sinds haar 13e jaar. Ze is in 2016 bij Fragrantica begonnen als redakteur voor de franse website en schrijft tevens voor haar eigen blog MyBlueHour.

Vertaling: Bella van der Weerd

 Vorige Speciale uitgaven


Advertisement

Geef uw commentaar!

Wordt lid van deze online parfum community en je kunt je eigen beoordelingen toevoegen.

Advertisement

Advertisement

Nieuwe Parfums

Chocolate Perfume OilDame Perfumery Scottsdale
Chocolate Perfume Oil

Esprit Pure Summer Edition For MenEsprit
Esprit Pure Summer Edition For Men

Esprit Pure Summer Edition For WomenEsprit
Esprit Pure Summer Edition For Women

Dream FearlesslyMary Kay
Dream Fearlessly

Live FearlesslyMary Kay
Live Fearlessly

Love FearlesslyMary Kay
Love Fearlessly

My SinLanvin
My Sin

La Viola ParadiseLouis Cardin
La Viola Paradise

Crystal ScentLouis Cardin
Crystal Scent

Prelude S. BlancheEudora
Prelude S. Blanche

IodiceJAFRA
Iodice

Claudia RaiaJAFRA
Claudia Raia

ManAvon
Man

RoseSolinotes
Rose

Chrome PureAzzaro
Chrome Pure

Original OudLouis Cardin
Original Oud

La Viola HommeLouis Cardin
La Viola Homme

Credible OudLouis Cardin
Credible Oud

HanahirakuParfum Satori
Hanahiraku

Gucci Bamboo Limited Edition Gucci
Gucci Bamboo Limited Edition

MinaudièreJudith Leiber
Minaudière

Minaudière OudJudith Leiber
Minaudière Oud

Maasaï MaraParfums Berdoues
Maasaï Mara

Glam X Eau de ParfumChristina Aguilera
Glam X Eau de Parfum

Orris VetiverElegantes
Orris Vetiver

Ultimate MuskElegantes
Ultimate Musk

Rose ElegantesElegantes
Rose Elegantes

La Nuit Tresor L'Eau de ToiletteLancome
La Nuit Tresor L'Eau de Toilette

Sweet Like Candy Limited EditionAriana Grande
Sweet Like Candy Limited Edition

Fantasy in BloomBritney Spears
Fantasy in Bloom

Populaire merken en parfums: